martes, 22 de abril de 2014

Espanya confirma la prohibició de l'ús de drons amb finalitats comercials o professionals

No está permitido, y nunca lo ha estado, el uso de aeronaves pilotadas por control remoto con fines comerciales o profesionales, para realizar actividades consideradas trabajos aéreos, como la fotogrametría, agricultura inteligente (detectar en una finca aquellas plantas específicas que necesitarían de una intervención, como riego, fumigación, para optimizar el cultivo), reportajes gráficos de todo tipo, inspección de líneas de alta tensión, ferroviarias, vigilancia de fronteras, detección de incendios forestales, reconocimiento de los lugares afectados por catástrofes naturales para dirigir las ayudas adecuadamente, etc.”
Això és el que va dir aquest passat 9 d'Abril la "Agencia Estatal de Seguridad Aérea" (AESA), agència dependent del "Ministerio de Fomento" espanyol.

Aquesta nota aclaratòria pot haver agafat per sorpresa a més d'un. Tot i que el document no diu res nou, recorda quelcom que potser no era gaire conegut: els drons no poden volar lliurement a Espanya. Hi ha normes, i són molt restrictives.

El document és només una resposta a les nombroses sol·licituds d'informació sobre quines activitats amb drons són legals i quines no a Espanya, "con el objetivo de evitar malos entendidos y posibles incidentes". La creixent popularitat d'aquests petits vehicles voladors és una altra raó per a recordar que no es prohibirà l'ús comercial dels drons sinó que, de fet, ja estava prohibit.

L'agència ha aclarit, per tant, que a Espanya està completament prohibit l'ús de drons amb finalitats comercials o professionals, i en aquest tipus d'activitats s'inclouen "reportatges gràfics de tot tipus", tot i que aquells treballs que requereixin forçosament filmacions aèrees (vigilància, detecció d'incendis, cartografia, etc.), necessitaran una autorització per part de l'AESA. El problema és que l'agència encara no pot emetre cap autorització perquè la normativa que la regula no existeix.

És important, a nivell legal, saber què és un dron, segons AESA. L'agència considera que un dron té finalitats comercials o professionals. És a dir, que si utilitzem un Parrot AR Drone o un DJI Phantom per a grabar el nostre jardí o fins i tot el nostre poble, legalment no és un dron tot i que per a nosaltres ho poguem considerar així. Si venem aquestes grabacions i les pengem al nostre blog amb publicitat sí que es considera com a tal, perquè l'utilitzem amb finalitats comercials. Per tant, un helicòpter de radiocontrol que fa fotos aèrees també és un dron.

Si no existeixen finalitats comercials o professionals no estem parlant d'un dron, sinó d'un veicle de radiocontrol, el qual està sota la jurisdicció de la Real Federación Aeronáutica d'Espanya i de la Comunitat Autònoma corresponent.

Per a finalitats lúdiques, els propietari de models comercials com l'AR.Drone 2.0 de Parrot o el Phantom 2 Vision+ de DJI hauran de complir les següents normes per a utilitzar-lo sense ser sancionats, de manera legal:
- No volar a més de 100 metres d'altura.
- No pilotar en nuclis urbans ni sobre grups de població (concerts, platges, etc.).
- Hauran de volar sobre zones habilitades per a l'ús de drons.

En aquest cas, l'AESA recomana que els usuaris que contactin amb clubs d'aeromodelisme per a conèixer les normatives específiques que afecten el seu municipi i a la seva Comunitat Autònoma. A més, reitera que en cap cas es podran fer negocis aprofitant les capacitats d'aquests aparells voladors.

Moltes productores, grans i petites, havien realitzat una considerable inversió en quadricòpters per a cobrir un determinat sector de mercat, sense ser conscients que el buit legal existent els acabaria passant factura. En principi, amb una assegurança i seguint una normativa, estava permès. Però Espanya s'ha pronunciat, i en comptes de facilitar les coses a qui inverteix (milers d'euros) en els moments més difícils els han donat una bofetada. O dues. Conec alguns casos propers que s'han vist afectats per aquesta prohibició i la notícia els ha destrossat moralment, com és lògic. Han hagut de cancelar grabacions i s'estan plantejant vendre els drons a altres països.

Països europeus punters en aquesta tecnologia, com Brusel·les, s'estan desmarcant de la resta. Espanya seguirà estant a la cua, doncs no es preveu que el Ministerio de Fomento reguli una normativa a curt-mig plaç. AESA està redactant aquesta normativa juntament amb el Ministerio de Industria. Fins que no arribi, no poden autoritzar res.

“Hasta que no esté aprobada la nueva normativa específica que regule el uso de este tipo de aparatos, AESA no puede emitir dichas autorizaciones porque carece de base legal para ello. Por tanto, utilizar drones para la realización de este tipo de trabajos con fines profesionales o comerciales sin autorización es ilegal y está sujeto a la imposición de las correspondientes sanciones”.

Sabent tot l'anterior, si ets fotògraf o productor de video i tenies previst invertir en aquesta tecnologia per innovar i marcar la diferència en els teus productes, és millor emigrar o oblidar-se d'aquesta idea. S'ha de pensat, de tota manera, en que les sancions exclouen els vols de drons que es realitzin en recintes tancats, ja que no formen part de l'espai aeri. En cas de ser espais oberts, com hem vist, fer servir octocòpters com a soport audiovsual queda completament prohibit (en realitat mai ha estat permès) i solsament es podran utilitzar aquests equips per a ocupar el temps d'oci.

Pensant sobre aquesta prohibicio, se m'acudeixen un gran nombre de situacions que quedaran indocumentades, fet que repercutirà negativament sobre tots els ciutadans. Entre d'altres, concerts, maratons, moltes de les manifestacions que s'estan duent a terme arreu de l'Estat a diari, etc. No només perdrem la possibilitat de documentar les situacions en sí, quantificar les persones, fer seguiments, sinó que també perdrem en seguretat, en possibles proves en casos d'agressió tant per part de la ciutadania com, sobretot (per falta de proves "públiques" al nostre abast), la policial. Aquesta prohibició ens deixarà, per ara, sense noves maneres d'entendre el periodisme.

Una molt mala notícia per al sector audiovisual.

No hay comentarios:

Publicar un comentario